Θεραπεία Ζεύγους
Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;
Η θεραπεία ζεύγους είναι μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία, μέσω της οποίας οι δύο σύντροφοι προσπαθούν επιλύσουν τα προβλημάτα και τις συγκρούσεις που ταλαιπωρούν τη σχέση τους, τη στιγμή που αδυνατούν να χειριστούν αυτές τις δυσκολίες αποτελεσματικά από μόνοι τους. Στη θεραπεία ζεύγους, και τα δύο μέλη του ζευγαριού συναντιούνται με το θεραπευτή και συζητούν σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Εντός της θεραπείας, ο κάθε σύντροφος ενισχύεται τόσο στο να κατανοήσει περισσότερο τον εαυτό του/της, όσο και το σύντροφό του/της. Έπειτα, εφόσον ανιχνευτούν τα θέματα που προκαλούν δυσφορία στο ζευγάρι, συζητώνται οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους και οι σύντροφοι αποφασίζουν αν θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές για να βελτιώσουν τη σχέση τους. Η θεραπεία θα τους βοηθήσει και θα τους ενισχύσει να επιτύχουν αυτές τις αλλαγές.
Ποια είναι τα προβλήματα που οδηγούν ένα ζευγάρι στη θεραπεία;
Μερικές φορές τα ζευγάρια, είτε παντρεμένα είτε όχι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο συντρόφων και να πλήτετται η συμβίωσή τους. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και στις ερωτικές, προκύπτουν διαφωνίες και συγκρούσεις, οι οποίες απομακρύνουν τα μέλη και δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές. Παρακάτω, αναφέρονται κάποια προβλήματα που συναντώνται συχνά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και διχάζουν τη σχέση των δύο συντρόφων.
Φτωχή επικοινωνία: Υπερβολικές απαιτήσεις (π.χ. «απαιτεί από μένα πολύ περισσότερα από αυτά που μπορώ να δώσω»), απόσυρση (π.χ. «έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια» ή «δεν μου ανοίγεται ποτέ»), αδυναμία να μοιραστούν ή/και να εκφράσουν συναισθήματα, αποφυγή διαλόγου για τα προβλήματα που υπάρχουν γιατί η συζήτηση καταλήγει σε λογομαχία ή τσακωμό. Τα προβλήματα επικοινωνίας στο ζευγάρι έχουν, συχνά, ως συνέπεια τα άτομα να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, τον άλλο και τη σχέση τους.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή ερμηνείες: Απαίτηση πρόβλεψης των αναγκών του ενός (π.χ. «υποχρεούται να γνωρίζει τι χρειάζομαι και τι αισθάνομαι χωρίς να πρέπει να του το λέω εγώ»), αρνητικές ερμηνείες για τη συμπεριφορά του άλλου (π.χ. «το κάνει αυτό για να με τσατίσει»), στοχοποίηση του ενός για ό,τι κακό συμβαίνει στη σχέση (π.χ. «αυτή φταίει για όλα, πρέπει να διορθώσει τα πράγματα»).
Έλλειψη οικειότητας ή εκδηλώσεων αγάπης: Πολλοί άνθρωποι, όταν τα ερωτικά συναισθήματα που νιώθουν για το ταίρι τους παύουν, με το πέρασμα του χρόνου, να είναι τόσο έντονα όσο στην αρχή της σχέσης (αν και αυτό αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη), απογοητεύονται. Συνέπεια της απογοήτευσής τους μπορεί να είναι η έλλειψη στοργής προς τον/τη σύντροφό τους ή/και η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Προβλήματα στην καθημερινότητα: Διαχείριση των χρημάτων ή οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, συγκρούσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, ζήλεια, απιστία, αντικρουόμενα πιστεύω/αξίες, προβλήματα με τα πεθερικά, θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, κάποια σοβαρή ασθένεια.
Αλλαγές ή εξελίξεις στη ζωή του ενός συντρόφου: Επαγγελματική επιτυχία/αποτυχία, καινούριοι φίλοι, νέα χόμπι ή ενδιαφέροντα.
Ο ρόλος του θεραπευτή και τα οφέλη της θεραπείας ζεύγους
Ο θεραπευτής είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας, αποτελώντας στη θεραπεία ζεύγους έναν αντικειμενικό τρίτο, ο οποίος θα ακούσει προσεχτικά και τις δύο πλευρές να εκφράζουν την αποψή, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει τους δύο συντρόφους να αναγνωρίσουν τις διάφορες πτυχές του πρόβληματος που υπάρχει και στη συνέχεια να τους βοηθήσει να το επιλύσουν.
Η αντιμετώπιση των δυσκολιών που ταλαιπωρούν το ζευγάρι επιτυγχάνεται όταν οι σύντροφοι καταφέρουν να κατανοήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αλλάξουν τις συμπεριφορές που φθείρουν τη σχέση τους, να βελτιώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, να μάθουν νέους, πιο λειτουργικούς και συνεργατικούς τρόπους να επιλύουν τα προβλήματά τους και να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις ανάμεσά τους. Όλες οι παραπάνω δεξιότητες μπορούν να κατακτηθούν μέσα από τη θεραπεία ζεύγους.
Απώτερος σκοπός της θεραπείας είναι η δόμηση μιας σχέσης που προσφέρει ικανοποίηση στους δύο συντρόφους και είναι ανθεκτική στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.
Πηγές:
– Understanding psychotherapy and how it works . (n.d.). Retrieved from www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx
– Marital distress. (n.d.). Retrieved from www.abct.org/Information/?m=mInformation&fa=fs_MARITAL_DISTRESS
– Cognitive Behavioural Therapy (CBT) For Couples and Relationship Problems. (n.d.). Retrieved from www.thinkcbt.com/cbt-couples-relationship-problems1
– What is Couple Therapy?. (n.d.). Retrieved from www.goo.gl/XuKoOv