Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Τι είναι η ατομική ψυχοθεραπεία;

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια σχέση συνεργασίας κατά την οποία ένας άνθρωπος επιζητά επαγγελματική βοήθεια από ένα ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στο διάλογο και προσφέρει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μιλήσετε ανοιχτά με κάποιον που θα σας αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα, ουδετερότητα και χωρίς επικρίσεις. Εσείς και ο θεραπευτής σας δουλεύετε μαζί για να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που δεν σας επιτρέπουν να αισθάνεστε καλά. Το καθήκον του ψυχοθεραπευτή, λοιπόν, είναι να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. Ένας άνθρωπος που ξεκινάει θεραπεία μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές στη ζωή του, αλλά να μην γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει ή πώς να το αλλάξει. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει το θεραπευόμενο να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα.

Ο τρόπος που ο κάθε ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί για να βοηθήσει ένα θεραπευόμενο εξαρτάται από το είδος/μοντέλο ψυχοθεραπείας στο οποίο έχει εξειδικευτεί και τη θεωρητική ψυχολογική προσέγγιση στην οποία προσανατολίζεται. Κάθε μοντέλο ψυχοθεραπείας επιστρατεύει διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές εντός της θεραπευτικής διαδικασίας, έχει διαφορετικό στυλ και εστιασμό. Ως επαγγελματίας ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια εφαρμόζω τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και ευρέως εφαρμοσμένο μοντέλο, του οποίου η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η βελτίωση της ευημερίας και της ψυχικής σας υγείας, η τροποποίηση των συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων που σας προκαλούν δυσκολία και σας δυσαρεστούν, και η βελτίωση των διαπροσωπικών σας σχέσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων. Μέσω της θεραπείας, ο ψυχολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο χαρούμενη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Μετά το τέλος της θεραπευτικής διαδικασίας, το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο θα έχετε επιλύσει το πρόβλημα για το οποίο επισκεφτήκατε αρχικά το θεραπευτή σας, αλλά θα έχετε κατακτήσει νέες δεξιότητες, ώστε ν’ανταπεξέρχεστε αποτελεσματικότερα σε μελλοντικές προκλήσεις.

Πότε αναζητάμε τη βοήθεια ενός θεραπευτή

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή, χρειάζονται βοήθεια. Μερικές φορές είναι το ακατανίκητο στρες της καθημερινότητας ή μια συγκεκριμένη κατάσταση κρίσης στη ζωή ενός ατόμου που μπορεί να το οδηγήσει στην απόφαση να ξεκινήσει θεραπεία. Κάποιοι άνθρωποι απευθύνονται σε ένα θεραπευτή γιατί νιώθουν θλιμμένοι, αγχωμένοι ή θυμωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται ψυχική υποστήριξη όταν μια χρόνια ασθένεια παρεμποδίζει τη συναισθηματική και σωματική ευημερία τους, ενώ άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν επίκαιρες δυσκολίες, για τις οποίες αναζητούν καθοδήγηση για να επιλύσουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να διανύουν ένα χωρισμό ή διαζύγιο, να βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο που χρειάζονται ενίσχυση για να προσαρμοστούν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους ή να πενθούν για την απώλεια ενός κοντινού προσώπου. Πολλές φορές, κάποιος μπαίνει στη θεραπεία για να αποκτήσει αυτογνωσία, αποδοχή για τον εαυτό του ή/και να επιτύχει προσωπική ανάπτυξη.

Η ψυχοθεραπεία, συνοπτικά, είναι μία ιδανική επιλογή όταν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι με τον τρόπο που ενεργούμε στη ζωή μας ή με το πώς αισθανόμαστε και επιδιώκουμε την αλλαγή.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο ιδιωτικό γραφείο

Ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, με σημείο αναφοράς τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική προσέγγιση, οι υπηρεσίες που παρέχω στο ιδιωτικό μου γραφείο στοχεύουν στην ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών, όπως:

  • Κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, αγοραφοβία, ειδικές φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες, άγχος υγείας.
  • Καταθλιπτικές διαταραχές, διπολικές διαταραχές, οριακότητα, διατροφικά προβλήματα, σεξουαλικές δυσκολίες.
  • Προβλήματα στον ύπνο, διαχείριση θυμού, διαπροσωπικές δυσκολίες, διαχείριση πένθους/απώλειας, εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα, βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων.

Πηγές:

– Understanding psychotherapy and how it works. (n.d.). Retrieved from www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx
– What to expect from therapy. (n.d.). Retrieved from www.abct.org/Information/?m=mInformation&fa=fs_WHAT_TO_EXPECT